O kávě

Rady pro lahodnou a zdravou kávu:

    • Káva může být kyselá nebo hořká v závislosti na stupni pražení.

      Světleji pražená káva (tzn. méně pražená) je ovocnější s vyššími stupni acidity. Tento druh pražení nazýváme „severní“ podle jeho obliby v severských státech Evropy. Je vhodný především k alternativním přípravám kávy jako je filtrovaná káva, aeropressu nebo vakuum pot.

      Naopak silně pražená káva je typická svojí hořkou chutí. Je vhodná pro obyčejnější přípravu kávy (tzv. turek) Někteří používají toto tmavší pražení (my ho nazýváme „jižní“) pro přípravu espressa nebo do moka konvičky. Domníváme se však, že pokud je káva výrazně upražená, ztrácí na své přirozené kvalitě. Proto tento způsob na přípravu espressa nedoporučujeme.

      Naprostá většina naší produkce je proto v tzv. „evropském“ pražení. Káva je tedy ideálně upražená tak, aby nebyla nepříjemně hořká ani zbytečně kyselá.

      V případě zájmu můžeme našim zákazníkům napražit v takovém stupni, který si objednají.

 

    • Čerstvě upražená káva v ideálním stupni pražení je zdravá. Kávové oleje napomáhají zažívání a kofein v menších dávkách pomáhá regeneraci svalů, ovlivňuje svěžest mysli i celého těla. Suroviny, které používáme jsou pěstovány velmi šetrně, často v bio kvalitě.

 

  • Vřele doporučujeme uchovat kávu zrnkovou a mlít ji těsně před její spotřebou. Namletá káva má trvanlivost max. 15 minut. Poté velmi rychle ztrácí svojí kvalitu, což se projevuje pochopitelně i na výsledné chuti.